Τηλέφωνο: (+30) 210 5203 804 ;

Ραντεβού: Δευ-Παρ: 9 πμ-6 μμ

Αποζημιωση απο Τροχαιο Ατυχημα

Επικοινωνηστε μαζι μας

Καλέστε μας σε κάθε περίπτωση που χρειάζεστε την Νομική Υποστήριξη ενός ειδικού.


Διευθυνση
Λομβάρδου 149-151, Αθήνα, 114 75
Εργασιμες Ωρες
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 18:00 Σάββατο-Κυριακή: Κλειστά
ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210 5203 804

EMAILdiminaskostas@yahoo.gr

Τροχαία αποκαλούνται τα ατυχήματα που συμβαίνουν επί του οδικού δικτύου

Μπορεί να εμπεριέχουν υλικές ζημίες ή και τραυματισμό ανθρώπων ή ζώων. Δυστυχώς, στη χώρα μας, λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου αλλά και της ελλειπούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης, έχουν γίνει μάστιγα και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Σε περίπτωση Ατυχήματος

Σε περίπτωση, λοιπόν, που σας συμβεί κάποιο ατύχημα θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

 • Να ειδοποιήσετε τηλεφωνικά την υπηρεσία “φροντίδας ατυχήματος”, που έχουν σήμερα οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου να σας βοηθήσουν στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε.
 • Να ειδοποιήσετε την αστυνομική αρχή, προκειμένου να επιληφθεί του ατυχήματος και να γίνει η καταγραφή του στο βιβλίο συμβάντων από την αρμόδια υπηρεσία της και να επιλαμβάνεται αρμοδίως όταν υπάρχουν σωματικές βλάβες. Να συμπληρώσετε με τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος τη φιλική δήλωση, η οποία θα διευκολύνει ούτως ή άλλως την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού εφόσον και οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες συμμετέχουν σ’ αυτόν.
 • Εάν δεν έχετε ή δεν καλέσατε την “φροντίδα ατυχήματος” ή σε απευκταίες περιπτώσεις η εμπλεκόμενη εταιρεία δεν συμμετέχει στο σύστημα φιλικού διακανονισμού, θα πρέπει να θυμηθείτε μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες να γνωστοποιήσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία, όπως προβλέπει ο νόμος.
 • Θα πρέπει να φροντίζετε ιδιαίτερα για την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του άλλου οχήματος που εμπλέκεται στο ατύχημα, της ασφαλιστικής εταιρίας του [βεβαίωση ασφάλισης ή/και εύρεση, μέσω της ιστοσελίδας του Επικουρικού Κεφαλαίου hic.gr αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, καθώς και των στοιχείων ταυτότητας και κάθε άλλου χρήσιμου στοιχείου του άλλου οδηγού/ιδιοκτήτη (π.χ. ονοματεπώνυμο οδηγού/ ιδιοκτήτη, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.λ.π.)], καθώς και τα στοιχεία τυχόν μαρτύρων που παρευρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος.
 • Εάν υπάρχει τραυματισμός, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε ώστε να παρασχεθεί άμεσα η αναγκαία βοήθεια. Θυμηθείτε ότι δεν μετακινούμε τον βαριά τραυματισμένο και δεν βγάζουμε το κράνος από τον επιβαίνοντα δικύκλου. Μένουμε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να επιληφθεί αυτού η Τροχαία. Θυμηθείτε επίσης να καταγράψετε τα στοιχεία ταυτότητας του τραυματία και το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, διότι θα σας ζητηθούν από την ασφαλιστική σας εταιρία.
 • Αν το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο, θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε την αστυνομική αρχή ώστε να καταγράψει το συμβάν και να μπορέσετε να αποζημιωθείτε είτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία, σε περίπτωση κατά την οποία το συμβόλαιό σας προβλέπει κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα είτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο.
 • Παρόλο που η οδική φροντίδα επιλαμβάνεται πολύ σύντομα, αν χρειαστεί να μετακινήσετε τα οχήματα από την θέση του ατυχήματος μην αμελήσετε να τραβήξετε προηγουμένως μερικές φωτογραφίες (όλα τα κινητά τηλέφωνα και ειδικότερα τα σύγχρονα έχουν αυτή την δυνατότητα)

Τί πρέπει να προσέχουν τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Μπορεί να εμπεριέχουν υλικές ζημίες ή και τραυματισμό ανθρώπων ή ζώων. Δυστυχώς, στη χώρα μας, λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου αλλά και της ελλειπούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης, έχουν γίνει μάστιγα και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Είναι προφανές ότι ο παθών ατυχήματος που έχει υποστεί σωματικές βλάβες, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που έχει περιέλθει, είναι ευάλωτος και επιρρεπής σε εσφαλμένες επιλογές, καλούμενος -να αντιμετωπίσει, άμεσα και υπό δυσχερή θέση, σωρεία ζητημάτων.

Ενδεικτικά:

 • Κατάθεση στην επιληφθείσα υπηρεσία της τροχαίας – αστυνομική αρχή.
 • Παρακολούθηση και λήψη αντιγράφων ποινικής δικογραφίας.
 • Επικοινωνία με τυχόν αυτόπτες μάρτυρες.
 • Εμπεριστατωμένη έρευνα επί των συνθηκών των ατυχήματος.
 • Ακριβής – ολοκληρωμένη εκτίμηση και καταγραφή του είδους και του ύψους των απαιτήσεων αποζημίωσης του παθόντος.
 • Δημιουργία ολοκληρωμένου φακέλου ατυχήματος (έγγραφα δικογραφίας, ιατρικές γνωματεύσεις, φορολογικά παραστατικά δαπανών, φωτογραφίες κλπ).
 • Σχηματισμός ολοκληρωμένου ιατρικού φακέλου.
 • Αποκατάσταση υλικών ζημιών οχήματος.
 • Ιατρική παρακολούθηση – αποκατάσταση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
 • Διεκδίκηση νόμιμης αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία του υπαιτίου ή του υποχρέου – Αίτηση αποζημίωσης.

Προκειμένου ο παθών να διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματά του, θα πρέπει:

1) Να συμβουλευτεί αμέσως εξειδικευμένο δικηγόρο τροχαίων – εργατικών ατυχημάτων, οπωσδήποτε πριν την κατάθεση στην τροχαία ή την επιληφθείσα αστυνομική αρχή, προκειμένου να καθοδηγηθεί ορθά και να λάβει πλήρη γνώση των δικαιωμάτων του.

2) Να μην υπογράψει κανένα προτεινόμενο έγγραφο πρότασης αποζημίωσης από την υπόχρεη ασφαλιστική εταιρεία, προτού συμβουλευτεί δικηγόρο εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλιστικής αποζημίωσης. Είναι προφανές ότι η ασφαλιστική εταιρεία που εμπλέκεται στην αποκατάσταση της ζημιάς επιθυμεί να “κλείσει” την υπόθεση το ταχύτερο, προκειμένου να καταβάλει τη μικρότερη δυνατή αποζημίωση. Ωστόσο, είναι πιθανόν να προκύψουν απαιτήσεις του παθόντα (δαπάνες ιατρικής φροντίδας, φυσικοθεραπείες, διαφυγόντα εισοδήματα, δαπάνες νοσηλείας κατ' οίκον – οικιακής βοηθού, ηθική βλάβη κ.α.) και μετά την έξοδό του από το νοσηλευτικό ίδρυμα, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθούν εξαρχής.

3) Να μην υπογράψει σε ασφαλιστική εταιρεία έγγραφο παραίτησης από μελλοντικές απαιτήσεις (που πιθανότατα δικαιούται) πριν συμβουλευτεί δικηγόρο. Η ασφαλιστική εταιρεία ενδέχεται να επιχειρήσει να “κλείσει” την υπόθεση αποζημιώνοντας μόνο τις ελάχιστες υλικές ζημίες, οι οποίες, ως επί το πλείστον, υπολείπονται σημαντικά του συνόλου των νόμιμων αξιώσεων του παθόντος.ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ – ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ

Σε ένα ατύχημα, εκτός από τις υλικές ζημίες, που είναι σχετικά εύκολο να οριστούν, υπάρχουν και ζημιές, όπως η Ηθική Βλάβη και η Ψυχική Οδύνη, που το Δικαστήριο θα πρέπει να αποτιμήσει, κάτι που δεν είναι εύκολο, διότι βλάπτονται έννομα αγαθά, όπως η προσωπικότητα, η σωματική υγεία και ακεραιότητα, η υπόληψη και η τιμή ενός ανθρώπου.

ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

Για να καταλογιστεί ηθική βλάβη, απαιτείται μία παράνομη πράξη από δόλο ή αμέλεια εναντίον κάποιου, δηλαδή μία άδικη πράξη, η οποία δεν είναι απαραίτητα και Ποινικό αδίκημα, αλλά προξενεί ψυχική – σωματική ταλαιπωρία και πόνο, ανησυχία και γενικά δυσάρεστα συναισθήματα, για σύντομο ή και για μεγάλο χρονικό διάστημα

Το Δικαστήριο, για να προσδιορίσει το ύψος της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης, εξετάζει τα παρακάτω :
• το μέγεθος της βλάβης,
• το βαθμό υπαιτιότητας ή συν-υπαιτιότητας του δράστη και
• την οικονομική κατάσταση των μερώνΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ

Η ψυχική οδύνη, είναι έννοια μερικότερη, διότι προϋποθέτει αποκλειστικά τη θανάτωση προσώπου, είτε σκόπιμα (ανθρωποκτονία) είτε από αμέλεια (τροχαίο, ιατρικό λάθος, εργατικό ατύχημα κλπ) και επιδικάζεται στους οικείους του.
Η νομική της θεμελίωση βρίσκεται στο α. 932 παρ. 2 του Αστικού κώδικα όπου και αναφέρεται ρητά ότι δικαιούχος της εν λόγω αποζημίωσης είναι η οικογένεια του θύματος.
Με τον όρο οικογένεια, έχει κριθεί από μεγάλη μερίδα της νομολογίας ότι εννοούνται οι στενοί συγγενείς του θανόντος και συγκεκριμένα ο σύζυγος, οι γονείς, τα αδέλφια, τα παιδιά και σε ορισμένες μόνον περιπτώσεις ο παππούς ή η γιαγιά του θύματος, αφού κριθεί ότι διατηρούσαν στενούς οικογενειακούς δεσμούς με αυτό.


Το Δικαστήριο λαμβάνει υπ' όψιν του, πέρα από τα ανωτέρω κριτήρια για την ηθική βλάβη, και τα εξής :
• To βαθμό συγγένειας του θύματος με τους αιτούντες την αποζημίωση.
• Το μέγεθος του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ του θύματος και των συγγενών. Συνηθέστερα σε αυτό το κριτήριο προστίθεται και η συνοίκηση των προσώπων, διότι συνήθως οι συνοικούντες στο ίδιο σπίτι έχουν στενότερους συναισθηματικούς δεσμούς και επηρεάζονται περισσότερο από την απώλεια του δικού τους προσώπου σε σχέση με αυτούς που δεν διέμεναν μαζί του.
• Την ηλικία του θανόντος. Όσο νεότερο είναι το θύμα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποζημίωση που θα λάβουν οι συγγενείς και αυτό γιατί κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα είχαν περισσότερα χρόνια ζωής μπροστά τους από ότι η γηραιότεροι.
• Τις ιδιαίτερες συνθήκες του ατυχήματος.

Με δύο αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος, ακολουθώντας προγενέστερη απόφαση της Ολομέλειάς του (έτους 2015), έκρινε ότι, στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, μπορεί αναιρετικά να ελέγχει το ύψος της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί σε τροχαία ατυχήματα μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η αποζημίωση υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας του δικαστηρίου της ουσίας (Εφετείου).
Με άλλα λόγια ο Α.Π. μπορεί να ελέγχει αναιρετικά αν η αποζημίωση που επιδικάζεται από το Εφετείο είναι υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή και σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι ισχύει ένα από τα δύο αυτά (πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη), θα αναπέμπει την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση (δίκη).


Συγκεκριμένα:
Το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου με τις υπ΄ αριθμ. 90 και 464/2017 αποφάσεις του, αναίρεσε αντίστοιχες εφετειακές αποφάσεις, την μεν πρώτη καθώς το ποσό της αποζημίωσης που είχε επιδικαστεί ήταν που μεγάλο και στην δεύτερη επειδή ήταν πολύ μικρό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Η αξίωση για αποζημίωση από τροχαίο παραγράφεται εντός πενταετίας από την επέλευση της ζημιάς συνεπεία του τροχαίου ατυχήματος, τόσο εναντίον του ζημιώσαντος, όσο και εναντίον της ασφαλιστικής εταιρίας του που τον καλύπτει χρηματικά για την επέλευση του κινδύνου με συμβόλαιο αστικής ευθύνης.
Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί η αγωγή εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, τότε η αξίωση παραγράφεται και δεν είναι δικαστικά επιδιώξιμη.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει με υπευθυνότητα να καλύψει το σύνολο των αυξημένων αναγκών του παθόντος ατυχήματος και συγκεκριμένα αναλαμβάνει:

 • Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ακόμη και εντός του Νοσοκομείου ή κατ' οίκον, από δικηγόρους εξειδικευμένους σε ζητήματα τροχαίων – εργατικών ατυχημάτων.
 • Την διαχείριση του φακέλου της υπόθεσης από το εξειδικευμένο νομικό μας επιτελείο μέχρι την καταβολή της πλήρους αποζημίωσης.
 • Τη διενέργεια εμπεριστατωμένων ερευνών επί των συνθηκών τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων (όπου απαιτείται) από συνεργαζόμενα εξειδικευμένα γραφεία πραγματογνωμόνων – ερευνητών.


Για όλα τα παραπάνω ο παθών – πελάτης μας δεν θα προ-καταβάλει κανένα αντίτιμο, αλλά το γραφείο μας θα αμειφθεί μόνο μετά τη διεκπεραίωση της υπόθεσης και την είσπραξη της αποζημίωσης από τον πελάτη.Share Post :
Ζητηστε Συμβουλες

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και μια μικρή περιγραφή της υπόθεσής σας. Ελάτε να μας γνωρίσετε και χωρίς καμμία υποχρέωσή σας, να συζητήσουμε για το θέμα που σας αφορά.

Αναφορες Πελατων μας

“ Είχα ενα τροχαίο ατύχημα με τη μηχανή μου. Ο κύριος Σκορίνης με έκανε να τον εμπιστευθώ βλέποντας τις γνώσεις του και την εξειδίκευσή του. Καλύφθηκα απο την ασφαλιστική εταιρεία με αποζημίωση καλύτερη απο την αναμενόμενη. Είναι πραγματικά, αξιόλογος λειτουργός της δικαιοσύνης.”

Αθηνόδωρος Πολυχρονίδης

Ελ. Επαγγελματίας

Τέλεια ισορροπία μεταξύ επαγγελματία και ανθρώπου.
Η βοήθειά του καθοριστική, απο την πρώτη στιγμή που του εμπιστευθήκαμε την υπόθεσή μας.
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του ανέλαβαν όλη τη χρονοβόρα διαδικασία περισυλλογής των απαραίτητων εγγράφων, ακόμα και την εύρεση φυσικοθεραπευτή για τον σύζυγό μου, φτάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην ολοκλήρωση της υπόθεσής μας.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.”

Παλαιολόγου Μαρία

Ιδιωτική Υπάλληλος

“ Κύριε Σκορίνη, σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχατε σε μένα και την οικογένειά μου. Είσασταν δίπλα μας απο την αρχή μέχρι το τέλος και ως άνθρωπος και ως δικηγόρος. Πλέον για κάθε υπόθεσή μου, είστε η μοναδική επιλογή. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε γνωστό μου, γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητά σας!!!”

Γιώργος Κωστάκης

Επιχειρηματίας